Toevluchtsoord

Dit is mijn verhaal over het Toevluchtsoord in Groningen. De plek waar ik mijn eerste levensjaar door heb gebracht en waar ik na een lange zoektocht na 53 jaar terugkeerde. Steun mij met het realiseren van mijn boek over deze bijzondere plek! Je kunt mij helpen door een boek te bestellen, een print af te nemen of een bijdrage zonder tegenprestatie te doen. Je maakt me daar heel erg blij mee: https://www.voordekunst.nl/projecten/7246-toevluchtsoord-het-huis-van-1

Toen ik hoorde over de aanstaande verhuizing van het Toevluchtsoord heb ik gevraagd of ik in het gebouw mocht fotograferen. Om het vast te leggen voor het verdwijnt. Dat was niet vanzelfsprekend want er werd op dat moment nog geleefd en gewerkt. Het Toevluchtsoord is een veilige plek voor vrouwen en daar worden mannen niet toegelaten. Ik ben blij dat er voor mij een uitzondering gemaakt kon worden.

Tijdens de verschillende fotografie sessies in Groningen merkte ik dat ik steeds meer vertrouwd raakte met de plek. Aanvankelijk was ik vol met onrust, er op gespitst om vooral maar niets te missen in het gebouw. Maar na verloop van tijd kwam er rust over me. Het werk is louterend; door er te zijn leer je te begrijpen.

Het verblijf in het Toevluchtsoord heeft bij al die verschillende bewoners, moeders en kinderen, heel verschillende beelden doen ontstaan. Voor de een is het een plek van veiligheid en rust, voor de ander een herinnering aan onzekerheid of angst. Het is voor mij heel bijzonder om iets achter te kunnen laten waarbij je stil kunt staan, een monument voor al die verschillende indrukken en herinneringen.

Mijn foto- en filmwerk heeft altijd een sociaal doel en is gericht op persoonlijke ontwikkeling van anderen. Zo spelen veiligheid en vluchten vaak een rol. Ik vraag me af of onbewust mijn geschiedenis en het verblijf in het Toevluchtsoord bijgedragen hebben aan mijn fascinatie voor vluchtverhalen en portretten van mensen die huis en haard hebben moeten verlaten. Vaak ook heb ik me afgevraagd waarom dit vastleggen zo belangrijk voor me is. Ik heb inmiddels veel antwoorden gevonden. Ik heb het belang van die éne foto leren kennen. Dat beeld dat jou verbindt met de historie van een plek of persoon.

Langzamerhand lijkt zich in mijn werk een nieuw perspectief aan te dienen: hoe verbindt je je met een nieuwe omgeving? Hoe doe je dat en wat is er voor nodig?

Het boek:

In het boek laat ik mijn persoonlijke verhaal achter. Mijn achtergrond is een bijzondere aanleiding voor dit project maar niet het onderwerp.

Met jouw genereuze bijdrage kan ik mijn boek laten vormgeven en drukken. Ik kies voor onderscheidende vormgeving en bij het drukken gaat er bijzonder veel aandacht naar de weergave van de beelden, de lithografie en de keuze voor goed papier. Ik leg de lat hoog. Het doel: een prachtig vormgegeven en liefdevol gedrukt document.

Het boek over de laatste maanden van het Toevluchtsoord bestaat uit ca. 80 afbeeldingen van het gebouw, interieurs en stillevens.

Voelbaar is de ontmanteling, het afscheid en de stilte.

Het formaat is 24×29 cm; 96 pagina’s plus 2×4 pagina’s schutblad plus band en stofomslag op 135 grams Tatami white papier binnenwerk.

De foto’s worden in full-colour afgedrukt.